Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Khamis, Disember 01, 2011

Mengapa Muslim Tidak Mengamalkan Vegetarian?

Ramai bukan Islam terutama beragama Budha dan Hindu mengamalkan vegetarian menganggap Islam adalah agama yang kejam kerana tidak mengamalkan vegetarian. Mereka menganggap vegetarian lebih baik daripada makan haiwan baik kesihatan ataupun penjagaan alam semesta. Mengikut kajian penyumbang utama pencemaran udara dan alam semesta adalah pertenakan. Oleh itu, amalan vegetarian memberikan banyak kelebihan berbanding makan haiwan.

Islam adalah agama universal yang sesuai diamalkan di merata dunia baik di kutub utara ataupun selatanb. Islam tidak mewajibkan seseorang untuk menjadi vegetarian tetapi Islam tidak pernah menghalang sesiapa yang mahu mengamalkan vegetarian. Sekiranya seorang vegetarian memeluk Islam boleh mengekalkan menjadi vegetarian asalkan jangan mengharamkan makan haiwan sebab Allah telah menghalalkannya.

Adapun kelebihan mengamalkan pemakanan haiwan dan tumbuhan adalah :

1. Sayuran tidak dapat menghasilkan semua zat pemakanan yang diperlukan tubuh yang dihasilkan oleh haiwan misalnya terdapat asid amino yang hanya dihasilkan oleh haiwan.

2. Sekiranya mengamalkan vegetarian maka macamna dengan orang yang tinggal di kawasan kutub utara yang tidak tumbuh sayuran, Apa pilihan yang terbaik? Islam memberikan penyelesaian untuk makan haiwan.

3. Mengikut penemuan sains moden, tumbuhan juga mempunyai nyawa jadi apabila kita mengamalkan vegetarian maknya lebih banyak nyawa yang dikorbakan untuk seorang manakala seekor haiwan boleh mencukupi beberapa orang.

Sumber: http://teaching4muallaf.blogspot.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...