Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Ahad, Julai 21, 2013

10 Kekeliruan Dalam Saf

 
1. Luruskan saf . saf tidak boleh dipandang ringan . Rasulullah pernah bersabda bahawa sesungguhnya kesempurnaan saf atau barisan dalam sembahyang merupakan sebahagian daripada solat jemaah . jika ia nya tidak dilakukan dengan sempurna , secara tidak langsung pahala solat jemaah turut tidak sempurna. 

2. Tugas imam dan bilal . peranan imam menyuruh jemaahnya meluruskan saf , manakala bilal pulak membacakan iqamah bagi membangkitkan jemaah . pada zaman Rasulullah saw , baginda sendiri pergi membetulkan saf . malah dalam riwayat yang lain , diceritakan bahawa Saidina Umar pernah menggunakan pedang bagi meluruskan saf .
 
3. Saf kosong iaitu putus saf . apabila saf putus atau kosong ,solat jemaah menjadi tak sempurna . apabila salah seorang makmum keluar dari jemaah menyebabkan wujudnya ruang kosong . adalah menjadi keutamaan kepada makmum di bahagian belakangnya untuk bergerak ke hadapan . tetapi ia nya juga bergantung kepada keadaan . sekiranya tiada orang bahagian belakang , maka makmum di tepi kosong perlu berganjak .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...