Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Isnin, Januari 31, 2011

Memahami Qada dan Qadar

Ramai yang kurang pasti sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan qada' dan qadar Allah. Akan tetapi apabila ditanya mereka cuba tetap menjawabnya, walaupun jawapan yang diberi adalah tidak tepat, malahan salah sama sekali.

Sebenarnya sebelum memahami qada' dan qadar Allah ini, kita semestinya memahami terlebih dahulu sifat Allah yang bertaalluq. Iaitu sebanyak 6 sifat semuanya. Akan tetapi apabila hendak dibincangkan keenam-enam sifat itu akan terlalu panjang pula huraiannya.

Ini kerana ia akan melibatkan pemahaman jenis masa taalluq, kemana ditaalluq dan jugak bagaimana pula keadaan taalluq sifat Allah tersebut. Jadi memadai sedikit huraian yang akan saya berikan. Jadi seiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut, sila-silalah cari guru agama untuk belajar. (Buat apa nak malu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...