Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Isnin, April 02, 2012

Sisters in Islam (SIS)

Apa itu Sisters in Islam? (SIS)?

SIS telah ditubuhkan pada 1988 dan didaftar sebagai Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) pada 1993 di bawah nama SIS Forum (Malaysia) Berhad, satu entiti perniagaan atas nama syarikat.

Tumpuan SIS pada awalnya adalah untuk mencabar undang-undang dan dasar atas nama Islam yang SIS dakwa sebagai mendiskriminasikan wanita (pre-conception and mind set of SIS). Tumpuan SIS kemudiannya diperluaskan kepada isu lebih besar seperti demokrasi, hak asasi manusia dan perlembagaan (kita akan lihat penglibatan mereka dalam BERSIH, Sesksualiti Merdeka).

Menurut http://ms.wikipedia.org/wiki/Sisters_in_Islam, pada tahun 1988, sekumpulan peguam, aktivis, ahli akademik dan wartawan wanita termasuk Zainah Anwar dan Marina Mahathir- anak sulung mantan perdana menteri Malaysia- bersama-sama menubuhkan satu pergerakan untuk menyelesaikan masalah wanita Islam di mahkamah syariah.

SIS dianggotai oleh wanita bertaraf profesional termasuk peguam, doktor perubatan, dan pensyarah. Di awal penubuhannya ia dianggotai oleh sebahagian pensyarah dari Jabatan Ansos (anthropology-sociology), Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UKM. UKM menjadi sarang penetas telur SIS dan mereka bergerak atas nama penyelidikan dan selalu mendapat geran penyelidikan dari Jerman. Kini sebahagian besar daripada pensyarah berkenaan telah bersara. Mereka kemudian bergeraka di bawah payung lain di luar universiti. Walaupun terdapat sebahagian ahli akademik terlibat dengan projek-projek penyelidikan di bawah payung SIS di universiti, ahli akademik berkenaan bukan ahli SIS dan ada yang tidak bersetuju dengan prinsip perjuangan SIS yang berselindung atas nama Islam tetapi sebenarnya mempromosi cara hidup Islam Liberal dan hak asasi dari perspektif barat.

SIS tidak menggalakan ahlinya memakai tudung atau menutup aurat dan mereka berhujah bahawa dalam AlQuran tidak disebut tentang memaki tudung dan mereka mengatakan mereka berhak sebagai manusia untuk memilih memakai apa sahaja pakaian yang mereka mahu, dan itulah asa kepada hak asasi manusia.

Pakai Tudung vs. Tutup Aurat

Di zaman70an, cukup sukar untuk melihat wanita Muslim pakai tudung. Nisbahnya sekitar 1:50. Satu pakai, 50 tak pakai. Di pertengahan zaman 80an, sudah ada kelihatan ramai wanita Muslim pakai tudung. Nisbahnya 1:10. Satu pakai, sepuluh tak pakai. Zaman 90an menyaksikan lebih ramai pakai tudung, dan yang tak pakai tudung sudah berkurangan. Nisbah 10:3. 10 pakai tudung, 3 tak pakai. Di zaman 2000 ke atas, 10 pakai tudung, 1 orang tak pakai tudung.

Tetapi yang pakai tudung ada bermacam ragam dan ada yang pakai tudung kerana pelbagai tujuan.

* Ada yang pakai sebab ikut-ikut
* Ada yang pakai sebab malu kalau tak pakai
* Ada yang pakai sebab trend wanita Muslim pakai tudung
* Ada yang pakai sebab ia adalah uniform sekolah atau sebahagian dari pakaian tempat kerja
* Ada yang pakaia sebab ada perturan suruh pakai seperti di dalam masjid atau di pasar Kadijah
* Ada yang pakai sebab takut pada mak ayah
* Ada yang pakai kerana iman dan taqwa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...