Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Isnin, April 11, 2011

Allah Membenci Orang Yang membuat Kerosakan

SALAH satu golongan yang dibenci oleh Allah Subhanahu Wataala ialah golongan orang-orang yang membuat kerosakan. Firman Allah Subhanahu Wataala di dalam Al-Quran Surah Al-Maa-idah ayat 64 yang tafsirnya:

"Sedang Allah tidak suka kepada orang-orang yang melakukan kerosakan."

Siapakah mereka yang dimaksudkan termasuk di dalam golongan orang-orang yang membuat kerosakan itu? Mereka ialah golongan yang menghalangi manusia dari jalan Allah Subhanahu Wataala dan golongan yang batin mereka sama dengan yang disebutkan, tetapi lahirnya menampakkan apa yang sebaliknya. Mereka itu adalah orang-orang munafiq. Allah Subhanahu Wataala berfirman dalam Al-Quran Surah An-Nahl ayat 88 yang tafsirnya:

"Orang-orang yang kafir dan menghalangi (dirinya serta orang lain) dari jalan Allah, Kami tambahi mereka azab seksa, di samping azab (yang menimpa mereka), disebabkan mereka membuat kerosakan."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...