Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Ahad, Julai 21, 2013

10 Kekeliruan Dalam Saf

 
1. Luruskan saf . saf tidak boleh dipandang ringan . Rasulullah pernah bersabda bahawa sesungguhnya kesempurnaan saf atau barisan dalam sembahyang merupakan sebahagian daripada solat jemaah . jika ia nya tidak dilakukan dengan sempurna , secara tidak langsung pahala solat jemaah turut tidak sempurna. 

2. Tugas imam dan bilal . peranan imam menyuruh jemaahnya meluruskan saf , manakala bilal pulak membacakan iqamah bagi membangkitkan jemaah . pada zaman Rasulullah saw , baginda sendiri pergi membetulkan saf . malah dalam riwayat yang lain , diceritakan bahawa Saidina Umar pernah menggunakan pedang bagi meluruskan saf .
 
3. Saf kosong iaitu putus saf . apabila saf putus atau kosong ,solat jemaah menjadi tak sempurna . apabila salah seorang makmum keluar dari jemaah menyebabkan wujudnya ruang kosong . adalah menjadi keutamaan kepada makmum di bahagian belakangnya untuk bergerak ke hadapan . tetapi ia nya juga bergantung kepada keadaan . sekiranya tiada orang bahagian belakang , maka makmum di tepi kosong perlu berganjak .

4. Pergerakan dalam saf . semasa sedang berjemaah , makmum tidak boleh bergerak sewenang-wenang nya kerana ia boleh membatalkan solat . bagi pergerakan yang perlu dibuat bagi mengisi ruang kosong dalam saf. dan ingat , tidak melebihi  tiga pergerakan . kita masuk ke dalam saf itu perlahan2 dan pastikan tidak dilakukan lebih tiga pergerakan . jika lebih boleh di kira berjalan dalam solat dan boleh membatalkan solat .

5. Pengisian saf . dalam mengisi saf , saf pertama perlu dipenuhkan terlebih dahulu . apabila memasuki saf kedua , ia perlu dipenuhi bermula di bahagian tengah . tapi dalam masa sama ia mesti berada dalam keadaan seimbang dan tidak berat sebelah .

6. Merapatkan saf . setiap makmum mesti merapatkan saf. walau bagaimanapun , ia tidak perlu berada dalam keadaan amat terlampau rapat. bersentuhan kaki atau siku sudah memadai . sekiranya makmum berada dalam keadaan sempit terhimpit . dibenarkan duduk seperti tahiyat awal agar kita tidak mengganggu kekhusyukan makmum sebelah . lihat . indah nya islam .

7. Pakaian . penjagaan pakaian dalam solat sangat penting . makruh apabila memakai pakaian yang mempunyai tulisan . kerana ia nya boleh mengganggu kekhusyukan makmum lain . aik , tak kan kita nak jadi penyebab solat dia tak khusyuk ?

8. Kerusi kecil dalam solat . individu yang kurang upaya jugak tidak salah untuk bersama menunaikan solat jemaah . tetapi lebih baik dia berada di saf paling tepi supaya tidak mengganggu jemaah lain .tetapi di sini perlu di ingatkan tentang keperluan dalam solat . 
berdiri adalah rukun solat . jika kita mampu berdiri sebentar ( melainkan lumpuh dan seumpamanya ) kita kena berdiri dahulu semasa takbiratulihram . selepas itu baru duduk .tetapi ramai yang keliru , terus mulakan solat dengan duduk .

9. Solat batal . dalam keadaan tertentu , imam tak terbatal solatnya tetapi makmum boleh terbatal . contohnya : apabila menunaikan solat maghrib tiga rakaat , imam telah menyambung solat rakaat keempat kerana terlupa . tetapi makmum sedar dan mengikut imam , maka terbatallah solat nya . sedangkan solat imam sah . jika situasi ini , makmum mempunyai dua pilihan  
1- mufakarah iaitu keluar dari solat berjemaah ..
2 . tunggu imam habis dalam keadaan duduk dan memberikan salam selepas imam .

10. Menegur imam . apabila imam melakukan kesilapan , makmum lelaki perlu  menegur imam dengan cara bertasbih iaitu subhanallah . bagi wanita , adalah memadai dengan menepuk tangan kiri menggunakan tangan kanan. menegur imam dengan cara menyebut kesilapan nya boleh membatalkan solat . 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...