Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Khamis, Mac 15, 2012

Masalah-masalah Dalam Sembahyang

Terdapat beberapa masalah-masalah yang sering berlaku di dalam sembahyang. Bagi mengelak berlaku kerosakan dan kemusnahan sembahyang, setiap daripada kita hendaklah mengetahui cara-cara mengatasinya.

1. Menutup aurat

Wajib menutup aurat bagi lelaki [ pusat hingga ke lutut].
Perempuan [ seluruh badan kecuali muka dan dua tapak tangan]
· Jangan kelihatan warna kulit dan pastikan tidak terbuka di bahagian atas, keliling kecuali bawah.
· Boleh menggunakan keleboq [danur] bagi menutup warna kulit ketika darurat. Boleh bertelanjang ketika seorang diri dan di dalam gelap.

2. Ketahui akan cara-cara sembahyang

Wajib mengetahui akan cara-cara yang dilakukan di dalam sembahyang. Sekurang-kurangnya, dapat mengetahui terdapat rukun-rukun dan sunat-sunat.

3. Suci daripada najis

Mesti suci daripada najis yang tidak dimaafkan. Begitu juga, tidak menanggung dengan sebarang najis. [badan, pakaian, tempat sembahyang]

4. Tidak berkata-kata dengan sengaja

Mesti perkataan itu bukan selain dari al-quran, zikir dan doa walaupun satu huruf sekalipun yang memberi faham. Contoh “ “ dan “ “.

5. Mesti dimasukkan di dalam niatnya itu
“ , , “

6. Tidak menambah atau mengurangkan rukun perbuatan dengan sengaja.

Sering berlaku sujud dua kali. Sebagai sujud di atas benda yang tajam, kemudian selepas diualangnya pada tempat yang tidak tajam. Melakukan satu langkahan keji walaupun sekali.

7. Konsep takbiratul ihram

Mengharamkan semua yang halal dan berserah diri kepada Allah swt di dalam sembahyang.

8. Berdiri bagi yang berkemampuan dan umpamanya bagi yang tidak berkuasa. Tiada seberang pengecualian untuk meninggalkan sembahyang kecuali mati.

9. Bergerak bagi setiap rukun di dalam sembahyang dengan qasadnya bukan kerana yang lain. Seseorang itu rukuk apabila dia terasa ingin terjatuh.

10. Memelihara setiap huruf dan perkataan di dalam bacaan al-fatihah tanpa ada sebarang kesilapan. Sekiranya menyebut perkataan selain dari al-fatihah dan perkataan itu tidak membatalkan sembahyang, maka wajib diulang al-fatihah itu.

11. Rukuk, sujud, duduk antara dua sujud, iktidal mestilah mempunyai tama’ninah.
Sekadar sekali bacaan subhanaallah.

12. Mengerakkan telunjuk jari ketika tahiyyatSunat mengangkat pada kalimah “ “ dan focus kea rah kiblat sambil diperhatikan oleh mata disamping niata di hati tuhan yang Esa.

Sumber: http://ikhwanulislam.blogspot.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...