Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Jumaat, Ogos 12, 2011

Kelebihan Umat Muhammad S.A.W

Ada 5 Kelebihan kita sebagai umat akhir zaman, umat Nabi Muhammad S.A.W.

PERTAMA : Kita adalah sebagai umat akhir zaman.

Allah s.w.t telah memilih kita sebagai umat akhir zaman di mana tiada umat lain yang akan dijadikan oleh ALLAH selepas kita.

Walaupun begitu, pada hari akhirat di padang mahshar kelak, Allah akan menyusun semua umat manusia dari zaman Nabi Adam hingga ke zaman Nabi Muhammad s.a .w mengikut saf2 dan ALLAH telah memilih umat Nabi Muhammad s.a .w untuk berbaris di saf yang pertama walaupun umat Nabi Adam yang merupakan umat pertama dijadikan oleh ALLAH s.w.t.

Ini menunjukkan betapa kasih dan sayang ALLAH kepada umat Nabi Muhammad s.a.w kerana Allah tidak mahu umat Nabi Muhammad s.a.w berada terlalu lama di Padang Mahsyar.

Cuba bayangkan berapa lama umat manusia perlu berada di padang Mahsyar kerana beribu juta manusia dihisab seorang demi seorang oleh ALLAH s.w.t dan ALLAH s.w.t telah memilih umat Nabi Muhammad s.a.w untuk dihisab terlebih dahulu berada di barisan pertama.

KEDUA : Pahala yang berlipat ganda.

Kebaikan yang umat Nabi Muhammad s.a.w lakukan akan dibalas dengan berlipat ganda. 1 amalan dibalas dengan 10 kebajikan. MasyaALLAH. Begitu sayang ALLAH s.w.t kepada umat Nabi Muhammad dibanding dengan umat-umat yang terdahulu. Malahan, 1 kesalahan yang dilakukan akan dibalas dengan satu dosa yang setimpal. Sungguh kasih ALLAH s.w.t kepada kita iaitu umat Nabi Muhammad s.a.w.

KETIGA : Syafaat Nabi Muhammad s.a.w

Nabi Muhammad s.a.w merupakan satu-satunya nabi yang dapat memberi syafaat atau pertolongan hanya kepada umatnya di akhir zaman kelak. Begitu beruntungnya kita sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w. Umat yang terdahulu tidak mempunyai pembela, penolong dan sebagainya tetapi umat Nabi Muhammad s.a.w diberikan keistimewaan oleh ALLAH s.w.t untuk menerima syafaat oleh nabi junujungan kita Muhammad s.a.w. Namun kini berapa ramai yang malu untuk mengaku sebagai seorang Islam. Berapa ramai yang malu untuk mengaku kita kasih dan sayang kepada Nabi junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.

KEEMPAT : Penangguhan siksaan di dunia

Umat Nabi Muhammad s.a.w tidak akan diseksa atau dijatuhkan hukuman oleh ALLAH sehinggalah tiba hari akhirat kelak. Nabi Muhammad s.a.w telah memohon kepada ALLAH supaya memberikan peluang kepada umatnya sehingga hari pembalasan untuk bertaubat kepada ALLAH terhadap kesalahan-kesalahan yang dilakukan. Kita tinjau keadaan-keadaan umat terdahulu yang dihapuskan oleh ALLAH s.w.t di atas muka bumi kerana kesalahan-kesalahan yang dilakukan namun bagi umat akhir zaman, peluang diberikan oleh ALLAH selagi mana nyawa tidak bercerai dengan jasad, umat Nabi Muhammad s.a.w masih boleh memohon keampunan kepada ALLAH s.w.t. Begitu besar keistimewaan kita sebagai umat Nabi Muhammad.

KELIMA : Malam Lailatul Qadar

Umat Nabi Muhammad s.a.w merupakan satu-satunya umat yang diberikan oleh ALLAH satu malam yang menyamai 1000 bulan iaitu malam Lailatul Qadar. SubhanALLAH. maha suci ALLAH yang maha pengasih dan penyayang kepada kita. Diberikan kita peluang-peluang yang sangat tidak ternilai harganya untuk kita kumpul untuk bekalan di akhirat kelak. Betapa beruntungnya kita digelar umat Nabi Muhammad s.a.w .

Ada satu kisah berkaitan dengan Nabi yang digelar kalamULLAH... (nabi yang dapat berkatakata dengan ALLAH s.w.t) iaitu Nabi Musa As.

Nabi Musa as bertanya kepada ALLAH s.w.t : “Adakah akan wujud satu umat yang lebih baik dari umatku ini Ya ALLAH?"

ALLAH menjawab :"Ya",

Nabi Musa berkata lagi : ”Jika begitu Ya ALLAH, aku memohon kepadaMU untuk mejadi nabi bagi umat yang terbaik itu.”

ALLAH menjawab : "AKU telah memilih nabi yang bakal menjadi ketua bagi umat ini".

Nabi Musa berkata : "Kalau begitu Ya ALLAH, cukuplah bagi aku untuk menjadi salah seorang daripada umat yang terbaik itu".

ALLAH s.w. t menjawab : "AKU telah memilih siapakan yang akan menjadi umat terbaik ini." SubhaNALLAH .

Memang kita tidak meminta untuk menjadi umat akhir zaman namun ALLAH s.w. t telah MEMILIH kita untuk menjadi umat terbaik. Malahan permintaan nabi Musa ditolak oleh ALLAH s.w.t.

Sumber: http://www.lailahaillallah.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...