Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Jumaat, April 30, 2010

Kesalahan Ketika Berwuduk

Sebelum kewafatan Rasulullah S.A.W. baginda mengingatkan umatnya tentang solat. Di akhirat nanti, amal yang pertama yang akan dihisab oleh Allah ialah solat. Jika baik solatnya, maka baiklah amalannya yang lain. Jika buruk solatnya, maka buruklah amalannya yang lain.

Adapun solat yang sempurna datangnya dengan wudhu yang sempurna. Bagaimana untuk sah solat seandainya umat Islam tidak sedar bahawa wudhunya itu tidak sempurna?
Justeru, berdasarkan ilmu yang ana dapat dari kem solat baru-baru ini, ana ingin sampaikan kepada muslimin muslimat sekalian cara yang betul berwuduk dan penegasan kepada kesalahan yang selalu dilakukan semasa berwudhu.

1. Sebaik-baiknya menghadap kiblat.

2. Bersihkan anggota-anggota wudhu daripada benda-benda yang boleh menghalang air terkena anggota wudhu.
Cthnya: sisik ikan, LIQUID paper, dakwat pen yang terlalu tebal dll.

3. Basuh seluruh muka dengan disertakan niat. Pastikan air sampai ke anak rambut dan kawasan muka di tepi telinga.

4. Basuh tangan kanan hingga ke siku disusuli tangan kiri.

5. Sapu air ke dahi.

6. Basuh kaki kanan hingga ke buku lali disusuli kaki kiri. Selati setiap jari kaki.

7. Tertib.

Kesalahan yang SERING dilakukan tetapi SERING tidak disedari!

1. Anda hanya mengalirkan air wudhu ke anggota wudhu tanpa menggosok anggota tersebut terutamanya tangan dan kaki.

2. Anda mengangkat tangan anda daripada anggota wudhu kemudian menggosok semula anggota wudhu tersebut tanpa mengambil air baru. Itu bermakna air wudhu yang digunakan musta'mal.

3. Niat wuduk mesti diniat ketika membasuh muka, bukan ketika basuh tangan

Cara berwudhu di atas ialah yang rukun. Walaubagaimanapun, sunat muakkad berwudhu ialah membasuh setiap anggota 3x. Nabi juga berpesan supaya berkumur dan memasukkan sedikit air ke hidung dan membuangkannya semula sebelum membasuh muka. Ini kerana syaitan akan masuk dalam hidung manusia ketika tidur.

Sumber: http://www.ehoza.com/

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...