Mukadimah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin mengucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi webblog ini.

Tujuan blog ini adalah untuk kita semua berkongsi bermacam-macam maklumat. Artikel-artikel yang dipaparkan diperolehi daripada kiriman email, buku, majalah dan dari blog yang lain. Diharap aktikel-arkitel yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua.

Jika anda ingin memberi sebarang komen atau pendapat, sila tulis dalam ruangan komen / pesanan yang saya sediakan.

Saya ingin memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan dalam blog ini menyinggung perasaan anda.

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya. ( Surah Ali Imran : 104 )

Rabu, Februari 10, 2010

Hikmah Kejadian Khinzir

Hukum pengharaman babi adalah jelas dalam kitab Al-Quran dan sunnah Nabi dimana Allah S.W.T. dengan jelas mengharamkan babi,daging babi, tulang dan keseluruhan babi yang dikategorikan najis mughallazah.

Bagaimanapun, pengharaman ini tidak termasuk haram jika digunapakai sebagai alternatif perubatan sebagai contohnya jantung babi. Malah, begitu juga najis babi juga tidak dikategori sebagai haram jika digunapakai sebagai baja.

Allah s.w.t tidak pernah sia-sia ciptaan-Nya untuk kepelbagaian guna. Namun, kebanyakan orang tersalah anggap mengenai babi ini. Allah cuma menguji kepada manusia sama ada mampu bertahan memakan babi atau tidak, malah ganjaran pahala besar pula diberikan kepada orang yang tidak memakan babi.

Banyak lagi ciptaan Allah mengenai haiwan-haiwan yang boleh dimakan selain daripada babi. Sifat-sifat babi sebagai pengisar (scavenger)yang rakus juga agak jijik jika dilihat.

Sumber penyelidikan dalam bidang perubatan juga membuktikan kesan pemakanan babi ini, sebagai contoh :
1. Mempunyai kadar vitamin D yang sangat tinggi, menjadi pembentukan atheroma pada saluran darah iaitu mengakibatkan pemyumbatan.
2. Kadar lemak yang tinggi dengan rantaian karbon yang panjang serta sukar untuk di hadam.
3. Mempunyai kadar parasit yang tinggi dalam badan babi seperti trichinella dan cacing-cacing yang lain kerana sifat scanvengernya.
4. Dan banyak perkara lagi keburukan pemakanan babi ini daripada kebaikannya.

Rujukan :
1. Al-quran
2. Medical Journal (Medical aspects of forbidden foods in Islam, July 1981)

Sumber: http://www.sabahforum.com/

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...